Vanuit onze strategie ‘Dichtbij jou naar 2026’ legden we afgelopen jaar de focus op onze ambitie ‘Onze collega’s hebben de toekomst’. Want zij zijn de spil waar het om draait: zonder onze mensen geen zorg. Daarom spanden we ons in voor een goed werk- en leerklimaat en voor het blijven van een aantrekkelijk opleidingsziekenhuis.
Een tweede belangrijke focus was het verder uitwerken van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dat deden we intern, en samen met onze partners in de regio werkten we aan een regioplan. Want om de zorg in ons land goed, toegankelijk en betaalbaar te houden, is een andere inrichting van de zorg nodig. Dat kan alleen met regionale samenwerking.
Het IZA sluit naadloos aan op onze eigen ambitie ‘We vernieuwen de manier waarop we een breed portfolio aan zorg leveren’. In dat kader zijn we trots op onze Diak Clinic, waarmee we inzetten op de groei van onze niet-acute, planbare zorg. In 2023 hielpen we maar liefst 10% meer patiënten met bijna hetzelfde aantal zorgprofessionals. In november was het werkbezoek van minister Ernst Kuijpers een mooie kroon op het werk voor het opzetten van de Diak Clinic.
Met ons meerjarenprogramma Ruimte voor Morgen zetten we ons in om een gezonde en innovatieve organisatie te blijven. We hielden onze bouwplannen tegen het licht van de impact van de landelijke financiële ontwikkelingen en pasten deze aan. De aanpassing sluit nog steeds goed aan bij ons Strategisch Vastgoedplan en kan zonder grote wijzigingen in de planning.
180 jaar geleden werd ons Diakonessenhuis opgericht, waar de diaconessen met grote betrokkenheid hun zorg leverden. In maart 2023 overleed zuster Ali Hendriksen. Zij werkte tot vlak voor haar overlijden maar liefst 73 jaar in ons ziekenhuis. Ze is en blijft een voorbeeld voor ons allen, daarom gaven we ons nieuwe Stilteruimte haar naam.
We zijn trots op onze resultaten van het afgelopen jaar. In dit jaarverslag delen we een groot aantal van die parels, klein en groot. Denk aan de BeterDichtbij app, de mooie resultaten van onze eerste deelaudit Qualicor, onze goede kwaliteit van zorg, initiatieven met telemonitoring en digitalisering, onze Kinderadviesraad, de week van duurzaamheid en nog veel meer.
Samen met het feit dat we het jaar afsloten met een goed financieel resultaat, geven de ontwikkelingen van afgelopen jaar ons er alle vertrouwen in dat we in 2024 nog meer waarde gaan toevoegen aan onze collega’s, patiënten en de regio. We verheugen ons er op dat vooral ook samen met die collega’s, patiënten en partners in de regio te doen.
John Taks en Vivian Broex
Raad van Bestuur
Onze collega’s zijn de spil waar het om draait: zonder onze mensen geen zorg. We zetten in op een goed werk- en leerklimaat: het leukste ziekenhuis in de regio en de beste werkgever. En we zijn en blijven een aantrekkelijk opleidingsziekenhuis met erkende CZO- en medische (vervolg) opleidingen.
In totaal werkten er eind december 2023 1.958,3 FTE in ons ziekenhuis, dat waren 2.766 collega’s.
In heel 2023 namen wij 329 nieuwe collega’s aan.
Moeilijk vervulbare vacatures waren: (gespecialiseerde) verpleegkundigen, doktersassistenten, apothekersassistenten, operatieassistenten, radiologisch laboranten en managementfuncties/teammanagers.
We hadden ook in 2023 te maken met een krappe arbeidsmarkt. Om de tekorten het hoofd te bieden, startten we met het opzetten van recruitment. Daarvan konden we de eerste vruchten plukken. In 2024 zetten we een volwaardige recruitment team op.
We werven actief via social media als LinkedIn en kandidaten kunnen voorafgaand aan solliciteren een dagje meelopen als ze dat willen. De tweede helft van het jaar werkten we aan het inrichten van werving-, selectie, en instroomprocessen in AFAS. En aan een nieuwe, moderne Werkenbij-site die tegelijk met AFAS live ging per januari 2024. Bij indiensttreding ontvangen de medewerkers een Gedragscode waaraan zij zich moeten conformeren.
We startten met andere ziekenhuizen in de regio met samenwerken op HR-gebied op terreinen als loopbaanontwikkeling en recruitment. Samen kunnen we de schaarse capaciteit beter benutten en medewerkers beter behouden voor de zorg.
Het verzuim in ons ziekenhuis ligt iets hoger dan de landelijke cijfers voor de branche, maar iets lager dan de branchecijfers in de Randstad. Het voortschrijdend gemiddelde verzuimpercentage nam in 2023 af van 7,1 % in januari naar 6,4 % in december. De verzuimcijfers volgen de seizoensinvloeden, een trend die we terugzien in de gemiddelde cijfers uit de branche.
Ons ziekenhuis participeert in diverse regionale samenwerkingsverbanden, waarbinnen aio’s worden opgeleid. In totaal leiden we bij 17 vakgroepen aios op. Zij volgen hier voor de duur van drie maanden tot drie jaar een deel van hun opleiding. Daarnaast bieden 18 vakgroepen opleidingsplaatsen aan voor coassistenten, in nauwe samenwerking met het UMCU.
We zijn erkend voor 18 CZO opleidingen en werken regionaal samen om het vernieuwde toezicht van het CZO te realiseren. De praktijkleerplaatsen van de diverse stages worden goed beoordeeld. Met de opleidingsinstituten stemmen we af om het praktijkleren verder door te ontwikkelen.
In 2023 maakten we een nieuwe strategisch opleidingsplan voor de komende 5 jaar. En we rondden het programma voor de seniorverpleegkundigen af. Vijf rondden het volledige scholingstraject af en kunnen functiedifferentiatie inrichten op hun afdeling. We selecteerden een nieuw Diakleerplein, dat we in 2024 implementeren.
Vanuit het Onderzoekfonds reikten we drie onderzoeksbeurzen uit, kregen drie collega’s een financiële bijdrage voor hun promotie en vijf collega's voor congresbezoek. Er zijn 67 wetenschappelijke studies voorgelegd aan het Wetenschapsbureau. Hiervan zijn 55 studies getoetst op uitvoerbaarheid en haalbaarheid in ons ziekenhuis en hebben er 29 toestemming gekregen van de Raad van Bestuur.
Tijdens de jaarlijkse Wetenschapsavond gaf Dirk Ubbink, hoogleraar Amsterdam UMC, een presentatie over ‘Samen beslissen’.
De nachtdiensten gezonder maken voor onze collega’s. Met dat doel startten we jaar geleden de pilot Gezonder werken in de nacht. Toen de resultaten bekend waren, keken we welke interventies passend en effectief zijn voor onze collega’s in de nachtdienst.
> Lees meerIn maart behaalden 34 collega’s hun diploma senior verpleegkundige. In totaal zijn nu 75 verpleegkundigen in ons ziekenhuis opgeleid tot senior. Met dit diploma op zak brengen de senior verpleegkundigen hun kennis nu in de praktijk.
> Lees meerOns ziekenhuis is praktijkinstelling voor de opleiding tot verpleegkundig specialist. Een visitatiecommissie kwam langs om het praktijkgedeelte van deze opleiding bij ons te beoordelen. De terugkoppeling was positief.
> Lees meerEen feestelijk momentje bij de vakgroep SEH-artsen: voorzitter Raad van Bestuur John Taks en voorzitter medische staf Jacqueline Louwers verrasten hen met een felicitatietaart. Zowel het College Geneeskundige Specialismen (CGS) als minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten namelijk om de spoedeisende geneeskunde als medisch specialisme te erkennen. Met dit besluit komt een einde aan een traject dat in 2020 startte.
> Lees meerSuccessen moet je vieren, zo vinden ze op de afdeling Kindergeneeskunde. En daarom namen zij eind maart met elkaar de tijd om te vieren dat zij als eerste afdeling in ons ziekenhuis startten met de pilot Digitaal Zelfroosteren.
> Lees meer28 april is de dag voor veiligheid en gezondheid op het werk. Daarom stonden we stil bij het belang van een veilige werkplek en gezonde werkomstandigheden. En we gaven tips over wat we hier als organisatie aan doen en wat je zelf kunt doen.
> Lees meer17 enthousiaste studenten startten in het studententeam op onze kinderafdeling. Dit team biedt ondersteuning aan onze zorgcollega’s op de afdeling. De start van het team op de afdeling kindergeneeskunde is een pilot in ons ziekenhuis. Over drie tot zes maanden evalueren we de pilot en kijken we of we studententeams breder in kunnen zetten.
> Lees meerIn ons ziekenhuis leiden we al jaren verpleegkundigen op tot Cardiac Care-verpleegkundige, Intensive Care-verpleegkundige, Spoedeisende Hulp-verpleegkundige en Recoveryverpleegkundige. We hebben deze opleidingen opnieuw ingericht volgens de flexibele opleidingsvariant van het College Zorgopleidingen (CZO Flex Level). Acht van onze verpleegkundigen behaalden het eerste certificaat van deze vernieuwde opleidingsvorm.
> Lees meerDeze week vond de feestelijke afsluiting van het Nightingale-traject plaats. Acht verpleegkundigen volgden het programma dat in het teken staat van verpleegkundig leiderschap: ‘Ik heb geleerd dat ieder persoon een leider kan zijn, op zijn eigen manier. Er is niet één type leider. Iedereen kan zijn kwaliteiten inzetten en leiderschap tonen’.
> Lees meerDinsdag 4 juli tekenden John Taks, voorzitter Raad van Bestuur, en Jacqueline Louwers, voorzitter FMSD, de intentieverklaring ‘Behandel verslaving als een ziekte’. Daarin staat dat ons ziekenhuis zich inspant om het gebruik van middelen en verslaving bij zorgprofessionals op de agenda te zetten en te behandelen. De verklaring is ondertekend door veel branche- en beroepsorganisaties, zoals de artsenfederatie KNMG.
> Lees meerHet Algemeen Dagblad publiceerde een groot artikel over onze verloskunde-afdeling, gezien door de ogen van één van hun journalisten. Deze journaliste was een dagdeel te gast bij onze collega’s van Verloskunde, naar aanleiding van de dramaserie Dag en Nacht die AVROTROS dit voorjaar uitzond over het wel en wee op een (fictieve) verloskunde afdeling.
> Lees meerOp 20 september promoveerde MKA-chirurg Maurits de Ruiter op Obstructief Slaapapneu Syndroom (OSAS). Hij onderzocht verschillende behandelmethodes van OSAS. Uit zijn onderzoek blijkt dat er alternatieven zijn voor het zuurstofmasker (CPAP) dat nu nog vaak als gouden standaard wordt gezien.
> Lees meerBegin dit jaar startten we met onze nieuwe strategie: Dicht bij jou naar 2026. Achter de schermen is er onder andere veel gedaan voor ambitie 1: collega’s hebben de toekomst. Hoog tijd voor een update.
> Lees meerEen groep van 20 enthousiaste verpleegkundig trainees startte in ons ziekenhuis. De verpleegkundigen werkten hiervoor al in de thuiszorg, verpleegzorg, GGD en/of psychiatrische zorg. Ze hebben nog weinig tot geen ervaring opgedaan in de ziekenhuiszorg. Daar krijgen zij nu bij ons de kans voor.
> Lees meerLeiderschap is één van focuspunten waaraan we werken vanuit ambitie 1: collega’s hebben de toekomst. Tijdens de Goed Bezig tour kon je jouw input geven over dit thema. Die input nemen we mee in de ontwikkeling van onze visie op leiderschap. Veel collega’s deelden hun ideeën of wensen en dat leidde tot mooie inzichten. We delen ze graag met je!
> Lees meerCardioloog Ferry Hersbach ontving een erepenning van de Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie (NVVC). Hij kreeg de penning als waardering voor zijn jarenlange werk voor de richtlijnencommissie en de commissie kwaliteit van de NVVC.
> Lees meerLongarts Gijs Limonard heeft met succes het Europees examen somnologie (=slaapgeneeskunde) afgelegd. Hij behaalde het Examination of Certification in Sleep Medicine. Het examen bevestigt dat hij alle kennis en vaardigheden voor onderzoek en behandeling van patiënten met slaapstoornissen in huis heeft.
> Lees meerIn 2017 startten we in ons ziekenhuis met het project verpleegkundige functiedifferentiatie. Inmiddels is het project officieel afgerond en blikken we terug en kijken we vooruit. Wat hebben we in de afgelopen jaren bereikt en hoe gaat het nu verder?
> Lees meerWe sloten het verdiepingstraject van het ‘Nightingale-traject Verpleegkundig Leiderschap’ feestelijk af. Elf verpleegkundigen volgden het programma en ontvingen hun certificaat.
> Lees meerWe verscheepten in augustus en november weer volle containers met hulpgoederen richting Suriname. Hier maken we de collega’s en patiënten in Suriname weer blij mee. Het vervoeren van de goederen is mede mogelijk gemaakt door (oud)-collega’s die de waarde van hun kerstpakket schonken aan het goede doel.
> Lees meerPatiënten zijn onze partners, we sluiten aan bij hun wensen en beslissen samen over wat wél of juist níet te doen. Onze zorg is warm, persoonlijk en dichtbij. Dat maakt ons uniek in de regio.
Op bijna alle afdelingen en poliklinieken konden patiënten tot de zomer van 2023 meedoen aan het onderzoek naar klantervaringen. De tweede helft van het jaar gebruikten we om voor te bereiden op onze nieuwe Patiënt Ervarings Monitor (PEM). Die nemen we eerste kwartaal 2024 af.
Het aantal respondenten komt naar verhouding overeen met 2022. 1632 patiënten deelden hun mening met ons. Het gemiddelde rapportcijfer dat ze ons gaven, was 8,5 en veel patiënten bevelen ons aan bij anderen. We kregen net als in 2022 complimenten voor onze persoonlijke aandacht, vriendelijkheid, deskundigheid en betrokkenheid. Verbetertips kregen we over meer privacy in de wachtkamer, de spreekkamer en op de verpleegafdelingen. Ook wordt de wachttijd vaak genoemd en wordt communicatie met de patiënt en tussen afdelingen niet altijd als helder ervaren. Communicatie wordt echter ook genoemd in de complimenten.
> Lees meerEen greep uit de complimenten die patiënten ons gaven in het klantervaringsonderzoek:
> Lees meerWe houden goed zicht op klachten, claims en calamiteiten en handelen die goed af. Ook dit helpt ons de zorg in ons ziekenhuis goed en veilig te houden.
> Lees meerWij willen leren van situaties waarin een zorgproces niet loopt zoals we bedoelen. Met Veilig Incident Melden (VIM) en Transmuraal Incident Melden (TIM) werken we steeds aan de optimale veiligheid van onze patiënten.
> Lees meerQualicor-auditoren waren te gast in ons ziekenhuis voor de eerste van drie deelaudits. Ze koppelden hun eerste bevindingen terug: het auditteam was positief over de zorg die wij leveren.
> Lees meerOns ziekenhuis is weer acht interne auditoren rijker. Zij volgden een training van Qualicor. Tijdens de training oefenden ze audits op verschillende afdelingen. De collega’s zijn enthousiast om aan de slag te gaan en zo bij te dragen aan de verbetering van onze zorg.
> Lees meerDe Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bezocht ons ziekenhuis dit jaar drie maal. Het eerste bezoek was in het kader van de Wet veiligheid en kwaliteit lichaamsmateriaal. De inspecteurs keken of ons ziekenhuis terecht erkend is om Intra Uteriene Inseminatie met partner semen uit te voeren.
> Lees meerOns ziekenhuis bracht samen met de Stichting Optimale Ondersteuning bij Kanker (OOK) het magazine Leven & Kanker uit. Verpleegkundig specialist Sonja de Stigter overhandigde het magazine aan patiënte Betty de Haan. Beiden vertellen in het magazine over de oncologische zorg in ons ziekenhuis.
> Lees meerOns ziekenhuis is als enige ziekenhuis in de regio officieel benoemd tot expertisecentrum op het gebied van ontlastingsproblemen. Daarom was RTV Utrecht te gast bij onze MDL-arts Suzanne Jeurnink.
> Lees meerAl sinds 2017 biedt ons ziekenhuis extra begeleiding aan (jonge) gezinnen waarvan een van de ouders de diagnose kanker krijgt. Dat doen we op het Dagbehandelcentrum Oncologie en Hematologie. Omdat we zien dat we hiermee in een grote behoefte voorzien, gaan ook onze collega’s van de verpleegafdeling Oncologie en de borstkankerpolikliniek deze zorg bieden.
> Lees meerWe hebben op een feestelijke manier de nieuwe Stilteruimte geopend. De Stilteruimte draagt de naam van diakones Ali Henmdriksen, haar familie was bij de opening aanwezig.
> Lees meerOnlangs sprak Baukje Wertheim, een van onze psychologen, op het landelijk congres van de Vereniging EMDR Nederland. Zij presenteerde haar onderzoek ‘Het effect van Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) op buikpijn bij mensen met Prikkelbare DarmSyndroom (PDS)’. Het onderzoek loopt nog, maar de eerste uitkomsten wijzen op een positief effect.
> Lees meerOns ziekenhuis heeft weer een volwaardige Acute Pijn Service. Dit team is voor alle collega’s bereikbaar voor ondersteuning, vragen of advies over acute pijn van patiënten.
> Lees meerDeze zomer kwamen de motorrijders van Stichting Maxima’s Helden op bezoek bij ons ziekenhuis in Utrecht. Ze werden feestelijk ontvangen door onze patiënten en collega’s.
> Lees meerZorg voor ouderen is een van de speerpunten van ons ziekenhuis. We stonden daar nog eens extra bij stil in het kader van de internationale en nationale ouderendag. We vierden de week van de ouderen met leuke en leerzame activiteiten voor patiënten en collega’s. Dit jaar was het thema ‘goed ouder worden’ en besteedden we aandacht aan het belang van gezonde voeding en beweging bij het ouder worden.
> Lees meerZaterdag 14 oktober was het de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg. In ons ziekenhuis grepen we deze dag aan om extra stil te staan bij de zorg aan ongeneeslijk zieke patiënten in hun laatste levensfase. Wist je dat het tijdig herkennen van die laatste fase erg belangrijk is voor het geven van goede zorg?
> Lees meerIn november was de Week van de Patiëntveiligheid. Deze week kwamen verschillende onderwerpen aan bod die met patiëntveiligheid te maken hebben. Zo vertelde Khaled, ANIOS ziekenhuisfarmacie, meer over High-Risk Medicatie (HRM). Khaled houdt zich onder andere bezig met veiligheidsverbeteringen bij het klaarmaken en toedienen van HRM.
> Lees meerWe zijn hard bezig om het aanbod van de programma’s op de patiëntentelevisies uit te breiden en gratis aan te bieden. Onlangs is hierin een mooie stap gemaakt. Sinds 1 november kunnen patiënten op de verpleegafdelingen gratis gebruik maken van de televisie. Wat komt er nog meer aan en hoe gaat het in de tussentijd?
> Lees meerHet Operatie Kamer Complex (OKC)-team in Utrecht heeft, op verzoek van de Kinderadviesraad, op de recovery een apart kinderhoekje ingericht. Een kleurrijk scherm zorgt er voor dat kinderen rustig kunnen bijkomen in hun eigen wereld, zonder zicht op de volwassenen in dezelfde ruimte. De Kinderadviesraad heeft meegedacht en kwam het eindresultaat bewonderen.
> Lees meerOnze spoedeisende hulp heeft een eigen rollator. Patiënten die slecht ter been zijn en bekend zijn met een rollator, kunnen deze tijdens hun verblijf op de SEH gebruiken. Daarbij kunnen we direct beoordelen of iemand mobiel genoeg is om weer veilig naar huis te gaan.
> Lees meerWe behouden het brede zorgaanbod voor de inwoners van de regio. We gaan het voor een groot deel wel ànders doen: digitaler, meer met andere partners en soms op andere plaatsen. We doen het slimmer en meer gericht op het resultaat.
Ons ziekenhuis (het programma VernieuwdeZorg) startte in samenwerking met Zilveren Kruis een pilot op het gebied van leefstijl: de FitKliniek. De FitKliniek begeleidt patiënten uit het ziekenhuis naar een gezondere leefstijl. De eerste tien deelnemers zijn tien patiënten uit ons ziekenhuis met leefstijlgerelateerde hartritmestoornissen (atriumfibrilleren).
> Lees meerEind juli zijn de afdelingen Interne Oncologie en Longoncologie gestart met een telemonitoringspilot. In deze pilot testten 40 patiënten die een chemokuur, immunotherapie, chemoradiatie of tyrosinekinaseremmers (TKI) ontvangen, of de app kan bijdragen aan het verbeteren van de begeleiding door ons ziekenhuis.
> Lees meerIn september pitchten Vivian Broex (bestuurder) en Sonja Beltzer (programmamanager) ons programma VernieuwdeZorg bij Zilveren Kruis in Leiden. We waren een van de vijf genomineerden voor de Briljante Mislukkingen Award Zorg 2023. Vivian en Sonja gingen naar huis met de tweede prijs, een mooie blijk van waardering.
> Lees meerIn juli startte Fertifit. Met Fertifit richten we ons op stellen met overgewicht die zwanger willen worden en waarbij dit nu niet lukt. Fertifit is een initiatief van onze fertiliteitsarts Jolijn Huisman. Tijdens Fertifit begeleiden we vrouwen, samen met hun partner, drie maanden intensief naar een gezondere leefstijl. Daardoor neemt hun kans toe op een gezonde zwangerschap én op een gezond kind. Het aanpakken van de leefstijl heeft dus een korte en een lange termijn doel.
> Lees meerIn juni sloegen patiënt Lex Lagerveld en collega Joris Bekkers samen op de rode knop. Dat was het startsein voor het in gebruik nemen van de Beter Dichtbij app en daarmee de officiële start van onze Diak Clinic. Ruim 100 mensen hieven daar het glas op: collega’s en externe betrokkenen als huisartsen, ziektekostenverzekeraars, de leden van onze Cliëntenraad en een wethouder van Zeist.
> Lees meerIn november waren minister Ernst Kuipers en Directeur Generaal VWS Barbara Goezinne op werkbezoek in onze Diak Clinic in Zeist. We spraken met hen over het ontstaan van het idee voor de Diak Clinic en over wat we al bereikt hebben. In 2023 hielpen we hier met hetzelfde aantal mensen al 10% méér patiënten. En in 2024 worden dat er nóg eens 10% meer. Zo kunnen we onze patiënten steeds sneller helpen en daar zijn we trots op!
> Lees meerRuimte voor morgen is het programma dat we de komende vier jaar gaan uitvoeren. Onze strategie ‘Dicht bij jou naar 2026’ vertelt wat we in de komende jaren willen doen. Ruimte voor morgen is onderdeel van ‘hoe’ we dat willen doen: met elkaar bereiden we ons voor op de toekomst.
> Lees meerMet het programma Ruimte voor Morgen zetten we in op beter, slimmer en leuker werken voor onze eigen toekomst. Zo maken we op onze verpleegafdelingen serieus werk van het verkorten van de ligduur van patiënten. Daarvoor gingen we te rade bij een ziekenhuis dat dat al heel goed voor elkaar heeft.
> Lees meerZilveren Kruis heeft vorige week de behaalde resultaten van het programma Zorg op de Juiste Plek goedgekeurd. Zilveren Kruis heeft het programma het afgelopen jaar financieel gesteund. Hun compliment is een grote opsteker voor alle collega’s die hard gewerkt hebben aan de nieuwe vormen van goede zorg in dit programma.
> Lees meerIn april startten we een pilot waarin 40 IBD-patiënten zelf hun medicijnen kunnen toedienen met een injectiepen.
> Lees meerIn mei startte ons ziekenhuis met een pilot op het gebied van stomazorg. Daarvoor doen patiënten de dagelijkse zorg voor hun stoma zelf. De inzet van thuiszorg is bij hen dan niet langer nodig. Het grote voordeel voor patiënten is dat het hun zelfredzaamheid vergroot. Ze kunnen hun stomazorg zo beter in hun eigen dagen plannen. De pilot is geslaagd: het is nu onze reguliere werkwijze.
> Lees meerVanaf het voorjaar testte ons ziekenhuis met vijftig patiënten een app, die vrouwen met ernstige klachten in de overgang ondersteunt. De pilot liep 6 maanden.
> Lees meerHet afgelopen jaar testten we in een pilot met 150 patiënten de app Mijn IBDcoach; een digitale coach, die ons helpt om de gezondheid van onze patiënten op afstand in de gaten te houden. De pilot is geslaagd: patiënten zijn erg tevreden over het gebruik van de app. We namen de app vanaf mei op in ons reguliere behandelprogramma.
> Lees meerInterne Geneeskunde gingen in november van start met een telemonitoringspilot, waarin patiënten met een chronische hoge bloeddruk (hypertensie) worden gevolgd met behulp van een app. Als de pilot succesvol is, kunnen de internisten en verpleegkundig specialisten de patiënten op afstand behandelen en hoeft de patiënt niet onnodig naar het ziekenhuis te komen. In deze pilot testen 50 patiënten of zij een deel van de polikliniekbezoeken kunnen vervangen door begeleiding via de app.
> Lees meerMeer en meer specialisten en verpleegkundigen in ons ziekenhuis zien mogelijkheden om de zorg toekomstbestendig in te richten door hetzij zorg te verplaatsen naar huis, hetzij de zorg te digitaliseren en/of slimmer in te richten. Vorige week kregen drie nieuwe initiatieven groen licht.
> Lees meerInterne Geneeskunde ging van start met een telemonitoringspilot, waarin patiënten met zwangerschapsdiabetes worden gevolgd met behulp van een app. Als de pilot succesvol is, kunnen de diëtisten, diabetesverpleegkundigen en internisten meer patiënten behandelen in dezelfde tijd. In deze pilot testen 50 patiënten of zij een deel van de polikliniekcontacten kunnen vervangen door begeleiding via de app.
> Lees meerIn november zijn de kinderartsen gestart met een pilot rondom baby’s met voedingsproblemen. Door de samenwerking in het netwerk te versterken en de zorg anders te organiseren, willen we ervoor zorgen dat ouders met hun baby sneller op de juiste plek terechtkomen.
> Lees meerIn december startte ons ziekenhuis met een nieuwe werkwijze, waarmee zwangere vrouwen met een medische indicatie zélf thuis een CTG (cardiotocogram = hartfilmpje) van hun ongeboren kindje maken. Dat aanstaande moeders dan niet meer (altijd) naar het ziekenhuis hoeven voor controles, scheelt veel onrust, en dat is goed voor moeder én baby.
> Lees meerPatiënten die vanwege borstkanker of kanker van de plasmacellen behandeld worden met het medicijn zoledroninezuur, kunnen hun infuus vanaf eind december thuis krijgen. De proef die we het afgelopen half jaar uitvoerden is geslaagd: patiënten zijn erg blij met deze ontwikkeling én het draagt bij aan onze doelstellingen om zorg dicht bij huis te bieden als dat kan.
> Lees meerVeel collega’s vinden dat ze veel tijd kwijt zijn aan regels en registraties waarvan niet altijd het nut duidelijk is. Daar gaan we verandering in brengen. In ons ziekenhuis startten we daarom met het programma (Ont)Regel de Zorg.
> Lees meerIn ons ziekenhuis loopt een pilot waarin zestig patiënten na een operatie voor een heup- of knieprothese al op dezelfde dag naar huis gaan. Dit is mogelijk dankzij de inzet van de slimme pleister en de app. Tot nu toe gebeurde dat alleen in Zeist. Vorige week was de heer Eurlings (57 jaar) de eerste patiënt die in Utrecht werd geopereerd in het kader van deze Horatio-studie. Orthopeed Bram Hentenaar plaatste bij hem een nieuwe heup, waarna mijnheer al in de middag naar huis kon.
> Lees meerDe collega’s Facilitair zorgen ervoor dat er op de verpleegafdelingen ‘s avonds schoongemaakt kan worden tot 21.30 uur. Maar als patiënten later met ontslag gaan, betekent dit dat de bedden die nacht niet meer beschikbaar zijn. Terwijl er wel vraag naar die bedden is en we - wat beschikbare collega’s betreft- ook de capaciteit hebben voor opname. Zonde dus om die bedden niet te benutten. Daarom startten we in november een pilot met schoonmaak tot 23.30 uur.
> Lees meerIn december stond er een interview met minister Kuipers in Zorgvisie. Dat ging over de transformatiegelden en het anders organiseren van zorg. Daarin noemde Kuipers ons Liesbreukcentrum als een goed voorbeeld van hoe je zorg kunt verbeteren door het anders te organiseren. Mooi compliment voor onze collega’s!
> Lees meerWe gaan nog sterker samenwerken met andere zorgpartners om zorg te verbeteren en te vernieuwen. We zijn we dé verbindende factor in de samenwerking van zorgverleners in de regio Utrecht.
We ontvingen in ons ziekenhuis een aantal gasten uit ‘Den Haag’ en van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). Gespreksthema was onder meer ‘preventie’. Wat doen wij daar als ziekenhuis aan, waar lopen we tegenaan en wat zou ‘Den Haag’ daar aan kunnen doen?
> Lees meerSinds juni maakt ons ziekenhuis deel uit van een samenwerkingsverband op het gebied van inkoop. Het samenwerkingsverband heet de ‘Koplopersgroep’ en heeft als doel om kennis en expertise te delen over inkoop.
> Lees meerIn juni bezocht de eerste groep patiënten de informatiebijeenkomst ‘Na de diagnose dementie’. Ons ziekenhuis organiseert samen met andere organisaties binnen het Netwerk Dementie Zuidoost Utrecht deze bijeenkomst vanaf nu elke maand. Bedoeling is om patiënten kort na de diagnose dementie op weg te helpen met de vele vragen die zij dan vaak hebben.
> Lees meerOns ziekenhuis is met St. Antonius Ziekenhuis en Meander Medisch Centrum een samenwerking aangegaan om onze expertise te bundelen op het gebied van de eerstelijnsdiagnostiek. In nauwe samenwerking met huisartsen willen de drie ziekenhuizen het laboratoriumonderzoek (diagnostiek) voor de regio Midden Nederland organiseren. Zij hebben zich daarom verenigd in de coöperatie ELD Midden Nederland. Het UMC Utrecht is als samenwerkingspartner ook betrokken.
> Lees meerDe vier ziekenhuizen in de regio Utrecht sloegen medio 2023 de handen ineen en hebben samen een regioaanpak opgesteld voor de ziekenhuiszorg. Het gaat om het UMC Utrecht, St. Antonius Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum en ons ziekenhuis. Komende jaren krijgen we in onze regio méér en ‘zwaardere’ patiënten, maar is er juist mínder zorgpersoneel. Om er voor te zorgen dat alle inwoners die dat nodig hebben, goede zorg krijgen, moeten we intensief samenwerken met alle zorgpartners. De regioaanpak van de vier ziekenhuizen is daar een belangrijke aanzet toe.
> Lees meerEind december publiceerden gemeenten en Zilveren Kruis het zogenaamde Regioplan Midden Nederland. Hierin staat hoe we de komende jaren in de regio gezamenlijk de druk op de gezondheidszorg het hoofd gaan bieden.
> Lees meerIn september organiseerde Oncomid een sportief én leerzaam evenement om aandacht te geven aan het belang van beweging bij de behandeling van mensen met kanker. Oncomid is het samenwerkingsverband voor oncologische zorg van ziekenhuizen in onze regio. Ruim 75 zorgprofessionals en andere geïnteresseerden stapten op de fiets voor de Ronde van Oncomid en volgden een interessant symposium. Onze verpleegkundig specialist Paula deed mee en blikt terug.
> Lees meerDe Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) brachten een gezamenlijk tweedaags toezichtbezoek aan onze regio Midden-Nederland. Dat deden ze om zicht te krijgen op de manier waarop wij de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) in onze regio organiseren. Daarbij ging het niet alleen over de inhoud van de zorg. Een belangrijke vraag was ook of zorgkantoren en zorgverzekeraars bijdragen aan het goed verlopen van deze zorgketen.
> Lees meerIn september brachten 20 leidinggevenden van de Hogeschool Utrecht een werkbezoek aan ons ziekenhuis. Zij kregen onder andere een rondleiding op de leerwerkplaats van de Neurologie en op de IC. Tijdens het gesprek met deze managers van de Hogeschool werd informatie uitgewisseld over het begeleiden van studenten op de afdelingen in het ziekenhuis.
> Lees meerEind november was het Academiegebouw in Utrecht het decor voor drie promotieceremonies op het gebied van traumageriatrie. Dit specialisme richt zich op kwetsbare ouderen met letsel, bijvoorbeeld een gebroken heup. Twee promotieonderzoeken waren een gezamenlijk project van de chirurgenmaatschap van ons ziekenhuis, samen met die van het St. Antonius Ziekenhuis en het UMC Utrecht. Centrale vraag: hoe verbeteren we de zorg voor kwetsbare ouderen met een heupfractuur?
> Lees meerEind november organiseerde ons ziekenhuis samen met de twee huisartsenorganisaties uit de regio (HUS en Unicum) het jaarlijkse huisartsensymposium. Dit keer met als thema ‘Samen geboeid’. Dat is met een knipoog naar de locatie van het symposium: de Lik, de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein. Zo’n 80 huisartsen en 20 medisch specialisten van ons ziekenhuis namen deel.
> Lees meerOns ziekenhuis tekende in december een samenwerkingsovereenkomst met de andere Klinisch Chemische Laboratoria in de regio en de Hogeschool Utrecht. Daarmee willen we bereiken dat we onderling beter kennis en ervaring uitwisselen. Ook is een belangrijk doel dat we de aansluiting versterken tussen het onderwijs en het werk in de (regionale) klinische laboratoria.
> Lees meerTechnologie, innovatie, digitalisering: het gaat steeds sneller en vraagt veel aandacht. We geloven in digitale zorg en volgen de ontwikkelingen op de voet. We willen onze zorg zo goed mogelijk vernieuwen.
In 2021 stelden we ons Strategisch Vastgoedplan vast, met een masterplan 2055. Het masterplan is een visie voor al het vastgoed van ons ziekenhuis tot 2055. We vernieuwen en verduurzamen ons vastgoed in Utrecht op de bestaande locatie en realiseren uiteindelijk drie carrés. Dat doen we in stappen van vijf jaar. Zo houden we steeds de mogelijkheid om flexibel in te spelen op toekomstige veranderingen.
> Lees meerWe merkten het thuis allemaal: de hoge inflatie en grote kostenstijgingen. Ze hadden natuurlijk ook hun impact op onze bouwplannen in Utrecht. Daarom hielden we onze plannen voor de komende vijf jaar nog eens goed tegen het licht. Zeker niet om ze uit te stellen, maar om te bekijken of we het met de kennis van nu nog steeds op de beste manier aanpakken.
> Lees meerDe polikliniek Mondziekten, kaak en aangezichtschirurgie (MKA) is prachtig verbouwd op de plaats van de oude poli allergologie/immunologie/ouderengeneeskunde. De afdeling, die een gastvrije en kalmerende uitstraling heeft, had bij de verbouwing een goede zorglogistiek als uitgangspunt.
> Lees meerMet de implementatie van ons nieuwe elektronisch patiëntendossier (EPD) HiX 6.2 is ook een plan uitgewerkt om de EPD-beheerorganisatie te verbeteren. Daarmee willen we het gebruik van HiX borgen en continu verbeteren door de samenwerking van gebruikers en ICT. In april ging de EPD- beheerorganisatie van start. Wat betekende dat voor de gebruikers?
> Lees meerOns ziekenhuis tekende een overeenkomst met softwareleverancier AFAS voor de levering en implementatie van één systeem voor onze administratieve processen. Dit systeem gaat per 1 januari 2024 de huidige systemen voor HRM, salarisadministratie, financiën, inkoop/logistiek en werving en selectie vervangen (Beaufort, Vidavi, Youforce, PeopleXS).
> Lees meerVanuit ons ziekenhuis vragen we voor onze patiënten vrijwel dagelijks nazorg aan bij andere zorginstellingen. Vanaf eind mei verloopt een deel van dit proces geheel automatisch door koppeling van ons elektronisch patiëntendossier HiX en ZorgDomein. Dit levert onze collega’s van het transferteam en de (na)zorgcoördinatoren veel tijd op én vermindert de kans op fouten.
> Lees meerOm samen tot een duurzamer ziekenhuis te komen, vinden we het belangrijk om onze afvalproductie te verminderen. Het Greenteam en de werkgroep Infuustechnologie keek kritisch naar ons infuusbeleid. Vanaf maart verwisselen we infuussystemen één keer per zeven dagen in plaats van eens per vier dagen.
> Lees meerIn april is het Earth Day. Een dag die internationaal in het teken staat van milieubescherming en behoud van de aarde. In ons ziekenhuis vinden we het belangrijk om onze zorg te vergroenen. Daarom tekenden we de landelijke Green Deal 3.0.
> Lees meerIn oktober was de week van de Duurzaamheid. Een belangrijk onderwerp in de samenleving én in ons ziekenhuis. Deze week laten we zien waar we al trots op mogen zijn én waar we nog aan kunnen -en willen- werken. Iedere dag staat één doelstelling uit ons duurzaamheidsbeleid centraal.
> Lees meerIn ons ziekenhuis werken we binnen het project ‘Harmoniseren en digitaliseren polikliniek’ aan een optimale manier van werken op de poliklinieken. We kijken daarbij vooral hoe we nieuwe technologie zo goed mogelijk kunnen benutten. Zo kunnen patiënten zélf hun afspraak inplannen na verwijzing via Zorgdomein.
> Lees meerOnze SEH deed mee aan een zogenaamd ‘flashmob’ onderzoek. Dit landelijke onderzoek vond op één dag plaats op de SEH’s van 38 ziekenhuizen. Centrale vraag van het onderzoek: kunnen SEH-patiënten wellicht ook met thuismonitoring naar huis?
> Lees meerEind maart heeft ons ziekenhuis de 100.000ste uitnodiging verstuurd voor het gebruik van de app BeterDichtbij. Een mijlpaal: sinds oktober stuurden onze poliklinieken automatisch uitnodigingen aan patiënten om deze app te gaan gebruiken. Zij kunnen daarmee op een laagdrempelige manier beveiligd contact leggen met ons ziekenhuis.
> Lees meerOns ziekenhuis vestigde, samen met andere Utrechtse zorgpartners, onder andere via social media de aandacht op persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s).
> Lees meerVanaf september draait op de poliklinieken in Zeist ons nieuwe systeem voor beeldschermcommunicatie. De maanden ervoor installeerden we het nieuwe systeem al bij de apotheek en de poliklinieken bloedafname, SEH, verschillende poliklinieken in Utrecht en op de polikliniek in Doorn.
> Lees meerDeze zomer plaatsten we op verschillende plaatsen in ons ziekenhuis posters, kaartjes op tafels en banners. Daarmee vestigen we de aandacht op de mogelijkheden die mijnDiak biedt. Het doel ervan is patiënten te stimuleren om eens een kijkje te nemen en gebruiker te worden van mijnDiak. Daarvan verwachten we veel goeds: door de patiënt zelf meer controle te geven over de agenda en het dossier, rekenen we op een groter gemak bij patiënten en een dalende telefoondruk op de poliklinieken.
> Lees meerVanaf september konden ouders op alle poliklinieken een machtiging aanvragen om toegang te krijgen tot het mijnDiak van hun kind. Tot nu toe was dit alleen mogelijk op de poli Kindergeneeskunde. Als ouders gemachtigd zijn voor het dossier van hun kind, betekent dit dat ze snel inzage hebben in bijvoorbeeld testresultaten.
> Lees meerHet researchteam van onze afdeling Cardiologie deed mee aan een grote internationale studie naar een nieuwe behandelvorm voor patiënten met een hartritmestoornis. Ook schreven zij mee aan het wetenschappelijke artikel over de studie. Het artikel stond in The Lancet, een toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift.
> Lees meerVanaf november stelde ons ziekenhuis de verpleegkundige rapportage open in het patiëntenportaal. Patiënten konden vanaf toen dus meelezen wat verpleegkundigen over hen in het dossier rapporteren. Dit was weer een belangrijke stap in de ontwikkeling van ons patiëntenportaal, na de livegang van HiX 6.2 vorig jaar.
> Lees meerPatiënten met chronische pijn konden vanaf november met een nieuwe techniek een veel hogere kwaliteit van leven krijgen. Een onder de huid aangebracht apparaatje, een neurostimulator, meet 50 keer per seconde of er pijnsignalen doorgegeven worden aan de hersenen. Zo kan het de pijnbestrijding op elk moment aanpassen. Ons ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in ons land dat deze nieuwe technologie aanbiedt aan patiënten met chronische pijn. Edwin Verwijs, anesthesioloog-pijnspecialist, voerde de eerste implantatie uit.
> Lees meerOns ziekenhuis heeft 2023 afgesloten met een afgeronde derde module van het VIPP5-programma. Daarmee hebben onze patiënten de zekerheid dat we voldoen aan de meest recente afspraken over digitale informatie-uitwisseling en ontvangen we een subsidie.
> Lees meerOnze mooie resultaten uit de vorige hoofdstukken zijn het resultaat van een solide basis en sturing. Hier leest u hoe we die in 2023 in ons ziekenhuis organiseerden: met de Raad van Bestuur, het managementteam, de Federatie Medische Staf Diakonessenhuis, de Verpleegkundige Staf Diakonessenhuis, de medezeggenschapsorganen en de Raad van Toezicht.
Het Diakonessenhuis is een privaatrechtelijke stichting die in 1844 is opgericht. We zijn een algemeen ziekenhuis op drie locaties: Utrecht (voor acute en complexe zorg), Zeist (voor electieve laagcomplexe zorg, Ouderzorg en diagnostiek) en Doorn (voor Poliklinische zorg en diagnostiek). Er is sprake van één toelating ex WTZi. Ons ziekenhuis wordt bestuurd door de Raad van Bestuur. De zorg is ondergebracht in vijf clusters en de Diak Clinic, die zijn ingericht op basis van zorgprocessen. Elk cluster wordt aangestuurd door een manager zorg en bedrijfsvoering en een medisch manager. Met deze inrichting willen we de verantwoordelijkheden zo laag mogelijk beleggen en het nemen van beslissingen op de plek leggen waar de gevolgen voor keuzes kunnen worden overzien zodat we slagvaardig en wendbaar blijven. Naast de vijf clusters faciliteren zeven stafafdelingen het zorgproces. Ten aanzien van de man-vrouw verhouding op managementniveau wordt geen formeel beleid gehanteerd. Op 31 december 2023 is de verhouding op bestuurlijk en management niveau ongeveer 50/50%.
Onderstaande figuur toont het organogram van ons ziekenhuis.
De Raad van Bestuur legt verantwoording af aan de Raad van Toezicht. Taken en verantwoordelijkheden van de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht liggen vast in de statuten van het Diakonessenhuis en de reglementen van de Raad van Bestuur en de reglementen van de Raad van Toezicht.
> Lees meerDe Raad van Toezicht van het Diakonessenhuis houdt integraal toezicht op het realiseren van de doelstellingen van het ziekenhuis, het beleid van de Raad van Bestuur, het functioneren van de leden van de Raad van Bestuur en de algemene gang van zaken in het ziekenhuis. De Raad van Toezicht adviseert de Raad van Bestuur als zij dit vanuit haar taak gewenst acht. De Raad van Toezicht vervult daarmee een toezichtrol, een advies- en klankbordfunctie en een werkgeversrol. De statuten geven samen met het Reglement Raad van Toezicht en de opgestelde Toezichtvisie inhoud aan het samenspel met de Raad van Bestuur.
> Lees meerDe FMSD heeft het mandaat om namens de medische staf bindende afspraken te maken over de bedrijfsvoering, de bedrijfsorganisatie, de beleidsvoornemens en de visie en strategie van het ziekenhuis. De FMSD bevordert en bewaakt de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg en heeft strategisch overleg met de Raad van Bestuur en het bestuur van de .
> Lees meerIn 2023 had de VSD als grootste doel het bestuur te ontwikkelen, zichtbaar en berokken te zijn en korte lijnen te hebben met de verpleegkundige beroepsgroep. De staf nam commissieleden aan die deelnamen in werk-, stuur- en projectgroepen. En zette een netwerk op van contactpersonen door het hele ziekenhuis.
> Lees meerDe ondernemingsraad (OR) startte in 2023 met negen leden. Na een tussentijdse verkiezing in maart waren weer alle zetels bezet.
> Lees meerDe Cliëntenraad behartigt de gemeenschappelijke belangen van cliënten van het Diakonessenhuis. De Cliëntenraad adviseert gevraagd en op eigen initiatief de Raad van Bestuur en het Medisch Specialistisch Bedrijf Domstad (MSBD) over uiteenlopende onderwerpen die cliënten aangaan. Cliënten zijn patiënten, maar ook hun familie, begeleiders en bezoekers.
> Lees meerWe zijn een gezonde organisatie en leveren goede zorg vanuit een stevig financieel fundament. We zetten onze middelen op een slimme manier in. Doelmatig omgaan met geld is noodzakelijk in een tijd waarin de zorgvraag groeit en de middelen schaarser worden. In dit hoofdstuk laten we zien hoe we onze financiële middelen hebben gebruikt en wat onze resultaten zijn. Meer daarover leest u ook in onze jaarrekening.
Net als de andere ziekenhuizen hebben we te maken met toenemende risico’s en moeten we blijven investeren in ons vastgoed, ICT en innovaties. Dat is noodzakelijk om financieel gezond te blijven. Daarom is een positief weerstandsvermogen noodzakelijk, evenals het realiseren van het rendement zoals begroot. In 2023 is dat gelukt met een resultaat van € 3,5 miljoen. Het resultaat uit gewone bedrijfsvoering is in boekjaar 2023 licht toegenomen ten opzichte van het boekjaar 2022. Er is sprake van een sterke toename van de omzet zorgverzekeringswet. Tegenover deze toename staat een evenredige toename van de kosten. Dankzij dit resultaat bouwen we verder aan het financiële fundament dat nodig is om onze meerjarenplannen te realiseren.
> Lees meerHet resultaat over boekjaar 2023 is € 3,5 miljoen. Dat is iets hoger dan het resultaat van boekjaar 2022. Er was een sterke stijging van de omzet zorgprestaties zorgverzekeringswet (€ 33,6 miljoen), als gevolg van een gestegen zorgvraag en prijsindexering. We realiseerden een stijging van de electieve zorg in onze Diak Clinic. Daartegenover stonden ook sterk gestegen personele en materiele kosten door inflatie en de sterke stijging van de energiekosten.
> Lees meerDe financiële gezondheid van ons ziekenhuis verbeterde in 2023 verder. Dat is zichtbaar in onderstaande tabel met ratio’s. Onze solvabiliteit steeg door het positieve resultaat en een lichte stijging van het balanstotaal. Ieder kwartaal stellen we een prognose op voor de ratio’s.
> Lees meerVoor 2024 stelden we een begroting op met een positief resultaat. Onze doelstelling is een netto resultaat van € 4 miljoen, in lijn met voorgaande jaren. Om in de toekomst een gezond ziekenhuis te blijven, werken we samen aan het programma ‘Ruimte voor morgen’. Door slimmer en efficiënter te werken, creëren we de ruimte in onze exploitatie om te innoveren en onze nieuwbouwplannen uit te voeren. Het programma Ruimte voor Morgen en onze vastgoedplannen zijn nauw met elkaar verbonden. Om onze vastgoedplannen te realiseren, is het cruciaal dat we de doelstellingen van het programma Ruimte voor morgen realiseren.
> Lees meerDe risicobereidheid van ons ziekenhuis als geheel is neutraal, al zijn we natuurlijk risicomijdend waar het onze zorgprocessen betreft. Om veilige zorg van hoogwaardige kwaliteit te leveren, is het belangrijk dat we onze risico’s goed in beeld hebben en dat we oog hebben voor verbeterpotentieel op onderwerpen waarop we willen excelleren. Om dit te bereiken, evalueren we processen en brengen we periodiek risico’s op verschillende domeinen in kaart. Om meer uniformiteit en structuur te krijgen en risicomanagement effectiever te maken, startten we in 2023 met Integraal Risico Management. Dit moet een vast onderdeel worden van onze Planning & Control cyclus.
> Lees meer